Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ježíš má "teplé" rád

V souvislosti s letošním festivalem Prague Pride, který mnozí představitelé katolické církve jako obvykle démonizovali, musím upozornit na jejich jihomexické souvěrce. Ti si gayů nejenže váží, ale pořádají pro ně i bohoslužby!

Tehuantepecká šíje, téměř stoprocentně křesťanská, je totiž po celém Mexiku známá svým liberálním postojem ke všem transvestitům, homosexuálům, transsexuálům a jim podobným. Místní jim říkají muxe (čti muše), považují je za třetí pohlaví a většinou je přijímají jen s minimálními předsudky. Muxové pomáhají s domácími pracemi a starají se o rodiče ve stáří. Zřejmě proto kolují drby o tom, že zdejší mámy aktivně vychovávají jednoho ze svých synů jako dívku – aby s nimi zůstal navždy. Jak říká místní přísloví: „Každá rodina by měla mít alespoň jednoho muxe, pro štěstí.“

Na tři okázalé dny v roce přiláká bizarní oslava Vela de las Auténticas Intrépidas Buscadoras del Peligro (slavnost opravdových neohrožených hledaček nebezpečí) ve městě Juchitán nejen gaye, lesby, transvestity a transsexuály z celého světa, ale také mezinárodní média, což z celé akce vytváří událost, kterou prostě nesmíte zmeškat, bez ohledu na to k jakému pohlaví inklinujete. Jedná se v podstatě o gay pride pochod hrdosti“ doplněný o večerní galashow a... regulérní katolickou mši.

Podle legendy svěřil Bůh sv. Vincentovi Ferrerovi, patronovi Juchitánu, tašku plnou muxů, aby je rozmístil po všech městech v oblasti. Když však Vincent dorazil do Juchitánu, taška se mu protrhla a všichni muxové se vysypali. Příběh elegantně pomáhá místním kněžím vyrovnat se s každoroční bohoslužbou pro muxe v hlavním juchitánském kostele, jenž je zasvěcený právě nešikovnému světci.

Do kostela přicházíme brzy odpoledne v den oslavy. Přidáváme se k nesourodé skupině novinářů s kamerami a stativy a čekáme, až se stane něco kontroverzního.

Dlouho se neděje vůbec nic.

Konečně se, s asi půlhodinovým zpožděním, objevují prvnímuxové. Pyšně vcházejí do kostela, někteří oblečeni v ženských zapotéckých krojích, jiní v hodně odvážných plesových šatech, ze kterých by papežovi oči přecházely, a kroutí se jak na přehlídkovém molu.

Fotek chtiví žurnalisti lemující obě strany uličky začínají ihned cvakat, blýskat, přibližovat, více přibližovat a natáčet, jako by se jednalo o celebrity na Oskarech.

muxové si s hollywoodskými hvězdami rozhodně nezadají. Světla reflektorů si dokáží užít. Pózují, vypadají důležitě a předvádějí se mezi kostelními lavicemi. Nádherně dekorované sochy svatých nemohou s touto novou výstřední kongregací vůbec soupeřit.

Kněz zvedne ruce, jako by se chystal všechny exkomunikovat. Přítomno je asi padesát transvestitů, padesát normálně oblečených lidí a dvacet novinářů. Všichni ztichnou.

„Nepodporuji to, ale respektuji to,“ promluví kněz. „Všichni bychom se měli navzájem respektovat bez ohledu na naši sexuální orientaci, ekonomickou situaci, etnicitu nebo náboženství, a proto vás všechny vyzývám k respektu, skrze nějž můžeme dosáhnout lepší společnosti a lepšího spolužití. Začněme sami u sebe, milujme sami sebe, respektujme naše tělo bez předsudků a nezneužívejme ho,“ zdůrazňuje opatrně.

Mše trvá asi hodinu a jenom jeden muxe si dojde pro svatou hostii. (Ta je pouze pro ty, kteří se předtím vyzpovídali ze svých hříchů.)

Když tak sleduju vesele se bavící transvestity kolem mě, mám pocit, že celá ta mše nebyla vůbec o náboženství, ale jen a pouze o nich. Skutečně jí plně využili k tomu, aby se všem s hrdostí předvedli. I pánbíčkovi.

Kněz nakonec pozve všechny juchitánské muxe v zapotéckých ženských krojích k oltáři. Zbytek osazenstva se shromáždí kolem nich a fotí si je s Pannou Marií a Ježíšem na kříži.

Když prý tenhle kněz před lety začínal, nedovoloval muxům do kostela ani páchnout. Časem ale zjistil, že se holt bude muset zdejším zvykům přizpůsobit, jinak bude mít v kostele pořád prázdno. Také shledal, že mu podpora homosexuálů pomůže, více než kterákoli jiná akce, ke zviditelnění a popularitě. A tak je to nakonec výhodné i pro něho.

Po mši se muxové celé odpoledne producírují v ulicích Juchitánu, aniž by nikoho pobuřovali, ba naopak, místní jim nadšeně aplaudují. Večer se všichni shromáždí na Vela muxe, obrovské fiestě, kterou si nenechá ujít nikdo, kdo v Juchitánu něco znamená, a kde starosta každoročně korunuje muxí královnu.

Jen pro zajímavost, katolický katechismus, jak nám v minulém týdnu připomněl i kardinál Duka, popisuje homosexuální akty jako „velkou mravní spoušť“ a „vnitřně nezřízené“. Stanoví, že lesbické a homosexuální vztahy jsou „proti přírodnímu zákonu“ a za žádných okolností nemohou být schvalovány.“ Doporučuje však také, aby homosexuálové byli „přijímáni s úctou, soucitem a jemnocitem“ a nařizuje „homosexuálním osobám čistotu“.

Současný argentinský papež František ovšem přistupuje ke gayům a lesbám mnohem smířlivěji než jeho předchůdci. „Když je někdo gay a hledá Boha a má dobrou vůli, tak kdo jsem já, abych ho soudil,“ nechal se dokonce slyšet.

A tak kdo ví, třeba se časem podobné progresivní iniciativy rozšíří z Juchitánu do Latinské Ameriky, a snad i dál. A možná nakonec i ti naši velebníčkové podlehnou liberálnímu proudu, když už nic jiného, tak to zviditelnění, popularita a zaplněné kostely by za hřích stály, ne?

 

Autor: Kateřina Karásková | pondělí 17.8.2015 8:00 | karma článku: 13,47 | přečteno: 854x
  • Další články autora

Kateřina Karásková

Když za rovnoprávnost bojují muži

Na dalekém severovýchodě indického subkontinentu žije nenápadný kmen Khásí, jenž se vymyká snad všem genderovým stereotypům. Je to zřejmě jediné místo na světě, kde za rovnoprávnost bojují muži!

17.2.2016 v 7:52 | Karma: 11,41 | Přečteno: 552x | Diskuse| Cestování

Kateřina Karásková

Kde muslimky vládnou

Národ Minangkabau z indonéského ostrova Sumatra uctívá matku nadevše. Děti patří do jejího klanu a majetek dědí pouze dcery.

10.2.2016 v 7:45 | Karma: 15,50 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Cestování

Kateřina Karásková

Muslimský matriarchát

„Jsem šťastná, že jsem dívka,“ říká Rita. „V naší kultuře jsou ženy respektovány víc než muži,“ dodává. „O ženy je u nás lépe postaráno,“ podpoří ji rychle Ari.

3.11.2015 v 7:50 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3308x | Diskuse| Cestování

Kateřina Karásková

Mexické Amazonky

Že Tehuány (ženy z Tehuantepecké šíje v jižním Mexiku) nelze označit za křehotinky, je zřejmé od samého počátku. Drsně a otevřeně se popichují, pomlouvají, shazují, a jak zjistíte záhy, ani pro ránu nejdou příliš daleko.

7.7.2015 v 7:45 | Karma: 12,18 | Přečteno: 691x | Diskuse| Cestování

Kateřina Karásková

Mexičtí muži pod pantoflem

„Na trhu ženy řídí většinu byznysu, zatímco ubozí muži jsou ‚pod pantoflem‘ a zůstávají v pozadí. Ženy obvykle drží rodinnou kasu a pro muže je nemožné získat úvěr, pokud se za něho jeho žena nezaručí, “

19.6.2015 v 9:04 | Karma: 18,31 | Přečteno: 664x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1089x
Maluju, píšu, cestuju a neustále objevuju...

Inspirují mě domorodé kultury, silné ženy i humanitární problémy.

Napsala a ilustrovala jsem knihu Kde ženy vládnou

Více informací najdete na mém webu: www.katerinakaraskova.cz